Site logo

Snubní prsteny od českých designérů na jednom místě. Czechdesign a novinky z projektu Snoubení pro rok 2021!

snubní prsteny, zásnubní prsteny, svatební prsteny

Čeká vás svatba a vy přemýšlíte, kde sehnat vkusné a originální snubní prsteny? Je nám velikou ctí, že vám můžeme představit tento úžasný projekt pod záštitou organizace Czechdesign! Co víc si přát, než nosit celý život na ruce důkaz umu a zručnosti zlatých českých ručiček? Díky projektu Snoubení totiž nemusíte pracně vyhledávat jednotlivé šperkaře, ale můžete si prohlédnout jejich tvorbu na jednom místě. Níže se dočtete, jak vlastně celý projekt vznikl, kdo za ním stojí, najdete informace o jednotlivých šperkařích a také odkazy na e-shop, kde si můžete prsteny rovnou objednat!

Zásnubní a snubní prsteny jsou tradiční záležitostí. Svým významem přesahují hranice šperku – jsou emocí, osobním talismanem i příběhem o spojení dvou životů v jeden. A čeští designéři věnují tvorbě těchto intimních předmětů speciální péči. Prsteny doposud zůstávaly ukryté v realizacích jednotlivých šperkařů a získat o nich přehled vyžadovalo náročný průzkum nebo znalost designérské scény. Stejně tak bylo dosud nemožné prohlédnout si a zároveň objednat zásnubní a snubní prsteny od designérů online na jednom místě. 

Organizace Czechdesign, která s designéry pracuje už od roku 2003, se po loňské výstavě svatebních šperků, která zaznamenala mimořádně pozitivní ohlas, rozhodla projekt rozšířit a jedinečným způsobem podpořit tvorbu lokálních šperkařů. Vydává katalog, spouští e-shop Snoubení a poradenskou službu. 

Katalog na padesáti stránkách představuje výběr téměř stovky originálních prstenů od Nastassie Aleinikavy, studia JA-RA, Kristýny Malované, Věry Novákové, Hany Polívkové, Evy Růžičkové, Adély Schicker, Ondřeje Stáry, Kláry Šípkové a Jana Vlasáka. Každý designér i prsten je jiný, každý je originál, a proto katalog kromě ukázek prstenů přináší i příběh a filozofii jednotlivých tvůrců tak, aby si lidé mohli vybrat přesně ty prsteny, které sedí charakteru jejich jedinečné lásky. Ke koupi je za 190 Kč na e-shopu Czechdesign

Organizace na Snoubení pracovala téměř rok a produkci si kompletně zařídila ve své režii. Image fotografie vznikly ve spolupráci s fotografem Janem Hromádkem, originální grafickou podobu dala projektu art-directorka Klára PlicováTištěný katalog je součástí online projektu, jehož cílem je zásadně zjednodušit cestu zákazníků za vysněným prstenem od designéra. Online platforma Snoubení umožňuje získat všechny produktové detaily, možnosti úprav a ceny. Zároveň si můžete prsteny online objednat či si sjednat svatební schůzku plnou inspirace v prodejně. Ta se během několika týdnů přesune z Vojtěšské do Myslíkovy ulice na Praze 1. Začněte s námi psát příběh svých prstenů od českého designéra!

Nastassia Aleinikava

Značku založila v roce 2009 designérka původem z Běloruska Nastassia Aleinikava. Stejně jako mnozí šperkaři je i Nastassia absolventkou ateliéru K.O.V. na UMPRUM. Pravidelně se prezentuje na přehlídkách designu a v roce 2017 byla oceněna titulem Grand designérky roku za svou kolekci originálních brýlí. 

Šperkařská poloha její tvorby je charakteristická dokonalým řemeslným zpracováním a citem pro detail. Do každého kusu se propisuje inspirace krásou přírody, dětskými vzpomínkami a pohádkovými příběhy. Zásnubní a snubní prsteny Nastassia tvoří pro ty, kdo ocení hodnotu ruční práce a její osobitý rukopis, který je zároveň originální, decentní a funkční.

Studio JA-RA

Jana a Radim Slovákovi tvoří dvojici v životě i v designu. Šperky, které vnímají jako malé estetické objekty, začali tvořit po absolvování uměleckých ateliérů na UJEP v roce 2008. Od té doby se jim podařilo vybudovat si renomé nadčasových šperků, které ze studia v Chrasti putují do všech koutů světa.

Hodnotami šperků značky JA-RA jsou geometrie a kvalita. Při jejich výrobě si designéři zakládají na výsledném ergonomickém tvaru, který staví do kontrastu s měkkostí linií lidského těla. Přísná jednoduchost prstenů je ozvláštněna výběrem materiálů a rafinovanými detaily. Pevnou ocel tak kombinují se zdánlivě křehkými materiály, jako je porcelán z tradiční porcelánky v Dubí. Na první pohled nepatrný zdobný prvek ocení zejména minimalisticky založené páry.

Kristýna Malovaná

Kristýna Malovaná má umělecké cítění v krvi, pochází totiž ze sochařské rodi­ny. Absolvovala produktový design na UMPRUM pod vedením studia Olgoj Chorchoj, v posledních letech se však intenzivně věnuje šperku, který si zamilovala už na stáži v ateliéru K.O.V.. Zkušenosti v oboru designérka získává na přehlídkách, z nichž stojí za zmínku zejména výstava českého šperku v New Yorku.

Prsteny Kristýny Malované vyhledávají lidé se vztahem k umění a jemné estetice, kteří oceňují osobní přístup. Precizně zpracované šperky jsou přísně minimalistické s důrazem na detail, nepostrádají však něžnost a cit. Přistupuje k nim s rozpoznatelným rukopisem a beze strachu z netradičních materiálů, ovšem vždy tak, aby byly na prstech příjemné.

Věra Nováková

Věra Nováková vystudovala šperkařský obor v ateliéru Kov a šperk, který dnes známe pod označením K.O.V., na UMPRUM pod vedením prof. Vratislava K. Nováka. Od roku 2001 tvoří malosériové šperky, které získaly několik ocenění na domácích i zahraničních přehlídkách. V roce 2009 byla zařazena mezi nejvýznamnější světové šperkaře prezentované v publikaci Compendium.

Tvorba Věry Novákové je založena na tradičních technikách a materiálech, ale netradičních postupech. Poznávacím znamením prstenů je typická struktura sépiové kosti na povrchu, která jim dodává autorský přesah a originální design, který neztrácí na nositelnosti. Šperky vznikají pro všechny, kteří dávají přednost jemným detailům podtrhujícím kvalitu zpracování před okázalostí.

Hana Polívková

Hana Polívková vystudovala zlatnictví na střední škole a pokračovala vysokoškolským oborem design šperku na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni a posléze v Bratislavě. Šperku se intenzivně věnuje již několik let, což dokazuje pravidelnou účastí na přehlídkách designu. Její tvorba je zastoupena ve sbírkách Západočeského muzea v Plzni a Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Tvorba Hany Polívkové je opředena symbolikou. Při návrhu se inspiruje přírodou a významem svazku mezi dvěma lidmi. Snubní prsteny z její kolekce respektují tradiční tvar kroužku, na povrchu se však vyznačují tordovanou strukturou, která je odlišuje. Subtilnost tenkých nitek přenáší do zdánlivě těžké hmoty kovu. Uzlíky, které na jejích prstenech vznikají, připomínají druhou osobu nebo důležitou životní událost.

Eva Růžičková

Eva Růžičková absolvovala ateliér K.O.V. na UMPRUM pod vedením Evy Eisler a své dovednosti zdokonalovala také na stipendijním pobytu v Halle. Za dobu své umělecké kariéry nasbírala několik úspěchů. Vedle nominaci na cenu Czech Grand Design má za sebou prezentace na přehlídkách designu u nás i v zahraničí. V roce 2018 se představila v New Yorku na výstavě českého šperku.

Šperky Evy Růžičkové jsou jemné, něžné a jednoduché, nepostrádají však nápad a inovaci. Na platformě šperku Eva často experimentuje s formou, technologiemi a materiály. Šperky vnímá jako osobní vyjádření, které koresponduje s tělesnou i emocionální stránkou těch, co je nosí. Nejčastěji se inspiruje lidskými příběhy, osobními prožitky a kulturami, které poznává na svých cestách.

Adéla Schicker

Adélu Schicker dovedla touha studovat umění do ateliéru malby na UMPRUM. Šperku se věnovala paralelně na Fakultě Ladislava Sutnara v Plzni a na stážích ve šperkařských ateliérech na pražské UMPRUM a v anglickém Sheffieldu. Od té doby se jí podařilo účastnit se mnoha skupinových výstav v Čechách i zahraničí a umístit se v Národní ceně za studentský design.
Zásnubní a snubní prsteny Adély Schicker najdou zalíbení u těch, kteří hledají alternativu ke klasice a uhlazenému stylu. Dávají možnost stvrdit vztah unikátními prsteny, které v sobě nezapřou malířský přístup. Adéla kombinuje neobvyklé struktury s opracovanými a surovými drahými kameny atypicky zasazenými do materiálu nebo vytváří jednodušší varianty inspirované konkrétními rostlinami.

Ondřej Stára

Absolvent biomedicínského inženýrství a student ateliéru K.O.V. na UMPRUM Ondřej Stára se šperku věnuje již desátým rokem, do nedávna pod značkou MAMORI. Za dobu působení v oblasti designu se mu podařilo získat několik nominací na cenu Czech Grand Design. S jeho tvorbou se setkáte na pravidelných přehlídkách, klauzurních prací studentů i na prestižním Designbloku.
Ondřej se dlouhodobě zabývá vztahem prstenu a jeho nositele. Prsten totiž vnímá nejen jako ozdobu, ale jako prostředek komunikace. Šperky z jeho dílny nesou punc poctivé ruční práce s důrazem na kvalitu provedení a materiálu. Do nositelných objektů promítá symboliku, identitu jedince a inspiraci v detailech přírody. Prsteny Ondřeje Stáry zaujmou pár s citem pro estetiku a smyslem pro nadsázku.

Klára Šípková 

Designérka Klára Šípková se při studiích v ateliéru Evy Eisler na UMPRUM stihla věnovat také průmyslovému a grafickému designu na stáži v Paříži. Od ukončení školy se ale naplno věnuje šperku, v němž reflektuje zkušenosti z těchto odvětví. Klára je spoluzakladatelkou prodejní platformy Showroom. a sdružení mladých šperkařů UNOSTO, které se podílí na oživení debaty o současném šperku.
Šperk Klára vnímá jako nositelné umělecké dílo, které v sobě skrývá individuální názor a osobní sdělení. Její svatební prsteny spojují čisté formy a rafinovaně propracované detaily odkazující na symboliku vztahu. Důležitou součástí její tvorby jsou kvalitní materiály zpracované tradičními i moderními technologiemi. Klářina tvorba tak zaujme výrazné osobnosti s vlastními názory a odvahou vystoupit z davu.

Jan Vlasák

Polygraf Jan Vlasák přišel ke šperku oklikou. Zalíbení v řemeslu objevil během výroby náhrdelníku pro svoji ženu. Jeho první zákazníci na sebe nenechali dlouho čekat. Jan se rychle etabloval mezi žádané designéry, a to zejména v oblasti svatebních prstenů. Pro snoubence dokonce pořádá workshopy ve své dílně, při kterých si snubní prsten pod jeho vedením sami vyrobí.

Tvorba Jana Vlasáka je spojena s emocemi. Šperk vnímá jako nositele symboliky spojení a vzpomínek na důležité životní okamžiky. Podobu šperku, který mu pod rukama vzniká, nechává částečně dílem náhody. Výsledkem jsou dvě linie autorovy tvorby. První je charakteristická organickými tvary inspirovanými přírodou, ve druhé pracuje s minimalismem a experimentuje s materiály.

Pomohl vám tento článek? Napište nám komentář, nebo článek sdílejte, aby se dostal k dalším nevěstám, děkujeme!

Bře 22
Kde si nechat ušít svatební šaty? Kde koupit svatební šaty? Kde půjčit svatební šaty?

Svatební šaty na míru, návrháři svatebních šatů, svatební šaty bazar, svatební šaty pro plnoštíhlé, těhotenské svatební šaty, boho svatební šaty, jednoduché svatební šaty, svatební šaty prodej, cena svatebních šatů, levné svatební šaty

Říj 04
Nejhezčí svatební místa – statky, stodoly, mlýny, chaty

Neustále pro vás vyhledáváme a přidáváme nová krásná svatební místa. Hledejte dle krajů , vzdálenosti od určitého místa a spousty dalších kritérií.

Dub 27
Svatební květiny – inspirace, rady, doporučení

Tentokrát bychom Vám chtěli představit Moniku Vejmělkovou, která se na Instagramu skrývá pod přezdívkou tenden_kvitka. Její tvorba je nádherná, a proto jsme ji požádali o pár slov ke květinám a květinové dekoraci na svatbu. Nechte se inspirovat nádhernými kvítky této šikovné slečny! Kvítka jakoby je víla nasbírala v lese? Velké rozevláté svatební kytice s mašlemi […]

Komentáře

  • Zatím zde nejsou žádné komentáře.
  • Přidat komentář