Site logo

Svatba a koronavirus – aktuální opatření a kolik můžete pozvat na svatbu hostů!

AKTUALIZOVÁNO 31.5.2021

Od pondělí 31.5. tu máme opět trochu toho rozvolnění. Snad už to takhle půjde dál a vše už bude v pořádku. Protože COVIDu už tu bylo dost!

Bez dodržení dalších podmínek může  na svatbě přítomno 30 účastníků (uvnitř i venku). Do tohoto limitu se počítají i snoubenci, oddávající a matrikář.

Pokud však všichni zúčastnění (včetně snoubenců, matrikáře, oddávajícího atp.) doloží:

  • negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní, 
  • negativní POC (tzv. antigenní) test starý nejvýše 72 hodin,
  • prodělání laboratorně potrvzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než  180 dnů přede dnem konání akce,
  • aplikaci alespoň první dávky očkování proti covidu-19, přičemž od této dávky musí uběhnout nejméně 22 dní. 

Může se svatby konané venku účastnit 150 osob, uvnitř je pak limit 75 osob. 

Svatební hostinu je možné pořádat v restauraci, pokud se hosté prokáží negativním testem na covid-19 nebo srovnatelným potvrzením. I pro tyto hostiny platí pravidla nejvýše 4 osob u jednoho stolu, s výjimkou členů domácnosti. V prostorech restaurací ani jejich zahrádek není možné tančit nebo mít živou hudbu. 

V okruhu blízkých se můžete setkat i např. doma, i zde však platí omezení počtu účastníků, tedy 30 osob bez dalších podmínek a 75 respektive 150 osob, pokud budou dodržena výše zmíněná pravidla. 

V průběhu svatebního obřadu platí pro snoubence a další osoby tomuto obřadu přítomné výjimka z povinnosti mít nasazený respirátor či chirurgickou roušku. Po skončení obřadu je však nutné si je nasadit. Sundat si je lze jen na nezbytně nutnou dobu pro pořízení fotografie.

Informace z 22.4.2021

Přinášíme vám nejčerstvější informace, týkající se konání svateb, na základě prohlášení vlády z 22.4.2021. Konečně vidíme světlo na konci tunelu a můžeme se na svatby začít těšit. Epidemiologická situace se vyvíjí velmi dobře a od 3. května již mohou otevřít sužby jako jsou kadeřnice a kosmetičky (1:1), podmínkou je však negativní PCR/antigenní test. Otevřou se také svatební salony. Tedy můžete si vyzkoušet své vysněné šaty, opět ale pouze s negativním testem! Také v systému 1 zákaznice, 1 zaměstnanec. Vláda dále představila několik balíčků, kde plánuje uvolňovat opatření týkající se počtu hostů na svatbě (viz níže), a to dle aktuálního počtu nových případů na 100 000 obyvatel. Pro představu nyní (17.5. 2021) jsme na čísle 82 nových případů denně na 100 000, za uplynulý týden. Tedy mohou se konat svatby s 30 hosty nakonec jak venku tak uvnitř. Může být dokonce i hostina na terase restaurace, avšak nesmí se konat déle než do 22 hodin. Během obřadu nejsou nutné respirátory a na není nutné mít testy. Pamatujte, že do počtu povolených hostů se počítají úplně všichni – tedy i matrikáři, fotografové a děti. O dalším uvolnění vás budeme informovat!

Komentáře

  • Zatím zde nejsou žádné komentáře.
  • Přidat komentář